Altının  Fiyatı Nasıl Belirlenmektedir?

Altın tüm dünyada işlem gören finansal bir varlıktır. Altın fiyatları ons olarak belirlenir. 1 ons 31.1 gram altına tekabül etmektedir.

Fiksing denen bir yöntemle Londra Metal Borsası’nda külçe altının fiyatı belirlenirken kurumsal yatırımcıların daha çok tercih ettiği Vadeli Altın  Kontratları ise ağırlıklı olarak New York COMEX’te işlem görmektedir.

Altın fiyatlarını etkileyen en önemli ekonomik gelişmeler ve veriler arasında ise ABD Merkez Bankası (FED) açıklamaları, FOMC toplantı tutanakları, Çin, ABD ve Euro Bölgesi’den gelen önem derecesi nispeten yüksek veriler (büyüme oranı, tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, perakende satışlar, konut fiyat endeksleri, fabrika siparişleri, imalat sektörü verileri) ve Hindistan gibi ülkelerden gelen fiziki talep göz önünde bulundurulmalıdır. Bunlara ek olarak dünyadaki ekonomik büyüme, petrol fiyatları, diğer kıtmetli maden ve emtiaların fiyatları, altın madenlerindeki altın üretimi, merkez bankalarının rezerv amaçlı alış ve satışları, enflasyon gibi etmenler de altın fiyatına etki eder.

Türkiye gibi yaz dönemi düğün ve sünnet sezonunda takı, bilezik, çeyrek altın ve cumhuriyet altına talebin fazla olduğu dönemlerde altın fiyatı gelen talepten dolayı çok az yükseliş gösterebilmektedir.

Altın Nerelerde Kullanılmaktadır?

Altın kuyumculukta, altın kaplama/süslemede, elektrik/elektronikte, uzay sanayinde, dişçilikte, tıpta, katalizör yapımında, para ve madalya yapımında, dekoratif amaçlı kullanımda, külçe stoklarında, tekstil sektöründeki altın tel ve iplik, ve kimya sanayindeki paslanmaya dayanıklı tel yapımı gibi pek çok değişik alanlarda kullanılmaktadır.

Türkiye’de Altın Rafinerisi Var mı?

Altın madenlerinde üretilen altın saf değildir. Genellikle %90 üzerinde altın+ gümüş+ bakır+ çinko vb. elementleri içeren dore altın olarak üretilir. Saf olmayan, bu dore altınlar altın rafinelerinde saflaştırılıp %99,995 saflıkla  veya daha ileri seviyede saf altın haline dönüştürülerek sertifikalı altın haline getirilir. Altın takı sektöründe %99,995 saflıkta altın da piyasada işlem görmektedir. Türkiye’de iki tanesi LBMA’ye akredite iki (İstanbul Altın Rafinerisi ve Nadir Metal Rafineri), Borsa İstanbul’a akredite iki tane (Onsa Rafineri ve Ahlatcı Metal Rafineri) olmak üzere dört adet altın rafinerisi vardır. 

Külçe Altın Nedir?

Rafinerilerde değişik ağırlıklarda altın külçeler dökülmektedir. Uluslararası kabul gören Londra Altın Külçe ölçüsüne göre 400 Troy Ons, yaklaşık 12,5  kg ağırlığındaki altına Külçe Altın denir.

Ayrıca piyasanın isteği doğrultusunda 1gr’dan 10 kg’a kadar çeşitli ağırlıklarda külçe altın dökümü gerçekleştirilmektedir.

Dünyada İlk Altın Ayarlı Para Nerede Basılmıştır ?

Lidyalılar başkentleri  Sardes’in içinden geçen Paktalos Çayı ( Manisa- Salihli-Sart) kumlarından elde ettikleri altınlarla M.Ö 580 lerde ilk altın ayarlı sikkeleri (para) basmışlardır.

Bu tarihten itibaren mal değiş tokuşu ile yapılan ticaret, yerini altın ayarlı paralara bırakmıştır. Böylece dünya ekonomi tarihi başlamıştır. Dünyada ilk altın rafinerisi ve darphanesi de yine bu bölgede kurulmuştur. 

Maden Arama Ruhsatı İle Devlet Madenciye Maden mi Veriyor?

Maden arama  ruhsatıyla, madenciye bulunmuş bir maden verilmiyor. Madenci kendi cebinden milyonlarca dolar para harcayarak maden arama faaliyetleri sonucunda bir maden yatağı keşfetmektedir.

Örneğin altın madenciliğinde  350 tane maden arama ruhsatından ancak 1 tanesi  işletilebilecek büyüklükte yeni bir maden yatağı keşfedilebilmektedir. Diğerleri madencinin zarar hanesine yazılmaktadır.

Hangi Maden Ruhsatı Neyi İfade Etmektedir?

Madenciye verilen maden ruhsatları ve izinler tapu değildir. Madencilik faaliyetin durumuna bağlı olarak madenciye belirli süreler için verilen geçici izinlerdir. Maden Arama Ruhsatı ile ; üretim yapılamaz sadece maden arama faaliyetleri yapılabilinir. Süresi maden gruplarına göre 3-7 yıl olabilir.

Maden İşletme Ruhsatı ile üretim yapılamaz, maden arama döneminde keşfedilen kaynağın bulunduğu yerden nasıl çıkarılacağı, işletileceği ve zenginleştirileceği ve maden kapandıktan sonra nasıl doğa ile uyumlu hale getirileceğine dair faaliyetler yapılabilinir. Birinci grup (a) inşaat ve yol yapımında kullanılan kum ve çakıl için işletme ruhsat süresi 5 yıldır. Diğer grup madenlerin işletme ruhsat süresi 10 yıldan az olmamak üzere projesine göre belirlenir.  

Maden İşletme İzni;  bu iznin alınabilmesi için öncelikle, çevresel etki değerlendirme olumlu görüşü belgesi ( ÇED) , arazi mülkiyet  izni ve işyeri açma ve çalışma izninin ve Maden Kanunun 7. maddesinde yazılı tüm izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Maden işletme izni alındıktan sonra o yerde üretim faaliyetlerine başlanabilinir .

Bir Madenin İşletmeye Açılabilmesi İçin Alınması Gereken İzinler Nelerdir?